Nederlands

Print pagina

Geschiedenis

Geschiedenis VDL Apparatenbouw
In 1940 heeft de heer Nijhuis een metaalstamperij opgericht onder de naam NSA. NSA staat voor Nijhuis Stamperij Aalst. Voorheen was de heer Nijhuis bedrijfsleider van de Philips Machinefabrieken. Na de oprichting van NSA onderhield hij nog steeds nauwe contacten met Philips, maar ook met DAF had hij goede contacten.

In de beginjaren produceerde NSA voornamelijk kleinschalige producten zoals asbakken en gespen. In 1958 werd NSA overgenomen door de familie Van Benthem-Nijhuis. Toen werd er begonnen met de technische technieken in de plaatwerksector. Dankzij de goede contacten met Philips en DAF ontving men veel orders. In een vrij vroeg stadium koos NSA voor een breed machine-assortiment. Zij was één van de voorlopers in de Nederlandse toeleverindustrie die een compleet samengesteld product kon fabriceren. Aansprekende voorbeelden van deze werkwijze zijn de fabricage van een groot assortiment verschillende autoradio accesoires, Finisher modulen voor kopieër machine fabrikant OCE, beeldscherm toestellen voor slechtziende en apparaten voor slechthorenden.

NSA had twee vestigingen. VDL NSA Metaal (voorheen NSA Metaalindustrie) is sinds 1987 gevestigd in Veldhoven en NSA Apparatenbouw in Aalst. In 1991 zijn beide bedrijven overgenomen door de VDL Groep. Sinds 1996 is VDL Apparatenbouw (voorheen NSA Apparatenbouw) gehuisvest in Eersel.

Vanaf 1 juli 2015 is de bedrijfsnaam aangepast van NSA Apparatenbouw naar VDL Apparatenbouw.

Een mooi document uit de geschiedenis van VDL Apparatenbouw
Onderstaande afbeelding is een ontslagbrief uit 1947 van de opa van een medewerker van VDL Apparatenbouw. Dhr. Meijer heeft geruime tijd een functie bekleed in de stamperij totdat er problemen ontstonden met betrekking tot het aanleveren van materiaal, zie ontslagbrief . Nu werkt zijn kleinzoon alweer 25 jaar bij VDL Apparatenbouw, dus ook in de familie is er geschiedenis geschreven.